Tarot-lynguide 1: 10 facts om tarots historie


23 Dec
23Dec

Alle elsker tarot. Næsten – nogen er lidt bange for dem, fordi kortene til tider forbindes med noget uhyggeligt og farligt. Den myte punkterer vi denne artikelserie. Tarotkort er fascinerende, oplysende, fyldt med billeder med oprindelse fra hele kulturhistorien; de inspirerer til selvudvikling, psykologiske studier, og du kan lære at lave oplæg for dig selv og dine venner. Guaranteed to break the ice at parties (så længe etikken er med – den kommer vi til senere i artikelserien).


Kort fortalt består de fleste tarotsæt i dag af to dele: Den store Arkana, der i 22 kort repræsenterer de store udviklingstrin i personlig udvikling, og den lille Arkana, som er delt op i 4 serier med 14 kort i hver, der fortæller om hverdagssituationer og mennesker.

 Der er utrolig mange retninger indenfor tarotlæsning, hundreder af tarotsæt i alle mulige stilarter og adskillige formål med at bruge dem. Men alle formål, stilarter og retninger har historien til fælles. 


Her er 10 facts om tarotkortenes historie fra den tågede oprindelse til i dag


1. Der er mange teorier om oprindelsen: Nogen mener, at Tarot er kommet til Europa med sigøjnere fra østen, nogen at det har gamle egyptiske rødder eller at korsridderne havde dem med fra mellemøsten eller at det har rødder i jødisk mystik. Ingen kender den præcise oprindelse, men sikkert er det, at Tarot, som det er i dag, har symboler fra adskillige kulturer, både fra østen og vesten.

2. Nogen mener at tarots sande oprindelse og historie gik tabt, da biblioteket i Alexandria brændte i år 47. 

3. Tarot i Europa, som vi kender det i dag, blev ”opfundet” i renæssancen. Det ældste kendte sæt er håndmalet af kunstneren Bonifacio Bembo, og bestod af unummerede miniaturemalerier, som blev lavet til fyrstefamilien Visconti af Milano, og kaldtes Tarocchi

 4. Billederne refererede primært til middelalderlige skikkelser, religiøse autoriteter, mytologiske skikkelser og mennesker i hverdagssituationer.

5. Efter bogtrykkepressens opfindelse kunne kortene mangfoldiggøres som det kortspil, det i århundreder blev brugt til, og det har bidraget til deres almindelige brug og store popularitet.

6. Tarot har fået en okkult betydning, som også trak på alkymiske traditioner, og blev brugt af frimurerne til indvielsesritualer.

7. Tarot er populært blevet brugt til at ”forudsige” fremtiden, men i en mere seriøs kontekst har tarot fået en psykologisk og spirituel betydning.

 8. Den lille arkana med sine 4 serier med 14 kort i hver serie, fra es til konge, har udviklet sig til vore dages kortspil: Stave er blevet til vore dages klør. Bægre er blevet til hjerter. Sværd er blevet til esser. Mønter er blevet til ruder.

9. Der er flere etymologiske teorier om ordet tarots oprindelse, blandt andet, at det har rødder i Ta-Rosh – oldægyptisk for ”Den kongelige vej”, Taru – sanskrit for kort eller Torah – det hebræiske ord for lov.

10. De mest populære tarotsæt i dag er bl.a. Rider-Waite-sættet, som har et farverigt middelalderligt billedsprog, Marseilles-sættet fra 1400-tallet og Aleister Crowleys Thoth-tarot, som har et mere okkult og esoterisk udtryk. Og så er der ellers tarot med katte, feer, engle, oprindelige amerikanere, hekse, dyr, tegneserier og meget, meget mere.


Af: Louise Kristensen - tekst og foto

Kommentarer
* E-mailen offentliggøres ikke på webstedet.