Skader, fakenews og folketro


13 Nov
13Nov

I de gustne gamle dage...

Skaden Røvvrik og røvslik... Lyder det lækkert? Læs endelig videre..
Hvem er hvid som en svane og sort som en ravn, hopper som en hare, går som en mand og vrikker med røven det værste han kan?


Skaden blev i gamle dage kaldt for Tyvfugl og Klaus Petersen. I kender da alle sammen Klaus Skade? Man sagde, at skaden var den fugl som gik pænest, men en gang ville den efterligne skovduens pæne gang, det begyndte den så på, og derfor hopper den i dag, den glemte nemlig selv hvordan den gik. Hvad er det egentligt en skade siger når den skræpper? Jo… når den ser en kat, råber den ”Kig op, kig op. hahahahahahah..”. 

Men den siger sikkert også alt muligt andet groft provokerende. Det gav uheld af at skyde en skade, tage dens æg eller nedrive dens rede, køerne vil da give blodmælk og der vil dø et dyr på gården for hver skade man havde dræbt. Man mente nu også, at den var svær at skyde, for den kunne nemlig lugte både krudt og gevær på lang lang afstand.


Ifølge folketroen er skaden heksenes fugl. Kære læser, bered dig på den vildeste historie: 

Almuen siger, at man ikke kan se en skade skærtorsdag aften, der er de alle fløjet til heksetræf ved Øllemosen nord for Køge. Ja, nogle hekse bruger nemlig ikke kosteskaft eller andet men flyver på en skade. Men ikke nok med det, den aften, efter heksesabbatten, bruger heksenes skadernes røve som drikkekrus, det er måske derfor at under heksesabbatten spiste de skadelort, så numsen bagefter var lidt ren, når de nu skulle drikke af den bagefter. Derfor ser skaden altid medtaget ud efter påsken og flyver dårligt det næste stykke tid. Stakkels skader. Det siges at engang boede der en troldkarl i Danmark, som havde to skader og når han var sur på folk, sendte han dem afsted for at genere dem han var sur på. Skaderne kunne for eksempel drive personens dyr til vanvid.


Hvis skaderne i gamle dage forlod en by, så varslede det ondt, pest eller kolera var da på vej og det ville gøre mange syge og hvis en skade sidder ved siden af en dør ind til et hus, så er der snart en, som bor derinde som skal dø. Men sidder skaden på taget og skræpper og sladrer så kommer der snart gæster og de kommer fra den retning skadens hale peger imod. ”skaden be'r til gæst” sagde man. Den kunne også sidde i et træ og skræppe og pegede halen mod et bestemt hus, så var det der at man kunne vente at få gæster. Peger den dog næbbet mod ens hus, så skal man snart selv ud og på besøg. Det siges også, at ser man en enkelt skade tidligt om morgenen, så bringer det sorg, to skader penge, tre skader snarligt bryllup og fire skader en fødsel.


Hvis en skade skriger meget mere end normalt så skal det snart blive regnvejr. Bygger skaden reden i træet mod syd så bliver det en varm sommer, mod nord en kold sommer og jo højere den bygger jo mere regn kommer der.


Du må ikke spise skadeæg, for så kan du aldrig holde på en hemmelighed og vil sladre om alting.


FABEL: I et højt træ boede en skade, ved roden en ræv. Begge havde de store unger, da ræven foreslog at de skulle holde fest. Skaden, som var med på ideen, blev sendt ud efter fedt, ræven sagde den ville skaffe and men mens skaden stjal noget fedt på Kjøllergården, åd ræven dens unger. Skaden fløj nu til gårdhunden Nobbes, rævens dødsfjende og klagede sig. Hunden sagde, at den skulle hente en død kalvs øjne og vise til Mikkel og sige at Nobbes var død. Som rådet som gjort og Mikkel kom nu til Nobbes, som lå og spillede død. Pludselig sprang Nobbes op og bed ræven halvt fordærvet og til sidst druknede Mikkel i Tudeå.

Kommentarer
* E-mailen offentliggøres ikke på webstedet.