Hugorme, fakenews og folketro


01 Dec
01Dec

Ormekongen

En anden slags sagnkonge.


Hugorme findes der overalt i Danmark, de er dog yderst sjældne på Sjælland og det skal dog også lige nævnes, at på få øer er de slet ikke at finde.
Fakenews blandt datidens ”biologer” (Røverhistoriefortællere) var saftige. Her er lidt om Hugorme du sikkert ikke vidste. Hugormesagn er blandt de vildeste.


Hugormekonger og dronninger


Hugorme kan godt lide at bo sammen, specielt når de er unge. I de gamle dage vidste man, at der fandtes en hugormekonge. Der er mange forskellige beskrivelser af en sådan hugormekonge, men menneskekonger ser jo heller ikke ens ud. 

Nogle Hugormekonger har en sort streg over ryggen, andre er meget større end normale hugorme og er helt hvide med en rød ring om halsen. Nogle af dem er helt hvide eller gule. Atter andre er blålige og er gennemsigtige som glas og har små vinger i nakken, de har en krone på hovedet og et næb som en ælling. Hugormekonger kan faktisk bide sig selv i halen og trille som et hjul og det hurtigere end en hest kan løbe. 

Der findes naturligvis også hugormedronninger og blandt et helt specielt kongeligt par er kongen rød og dronningen hvid. Nogle gange har den hvide hugormedronning dog et rødt hoved. Hugormedronninger har en krone som er af det pureste guld, brækker den af, så vokser der en ny ud. Dronningen kommer kun ud fra reden på varme dage og det kun én time i middagssolen. Nogle mener, at hun i virkeligheden er en fortryllet prinsesse. Hov, hugorme elsker at æde frøer - så måske røg prinsen lige der i svinget?


Hugormemagi


Man må aldrig dræbe hverken en adelig eller almindelig hugorm. Hugormene vil hævne deres ven og man vil aldrig komme til at være i fred for dem indtil de har bidt en til døde.
Hvis du vil være synsk, så skal du koge suppe på en hvid hugorm, hvis du altså tør. Du kan nu også se gennem mure, finde skatte, der er begravet og tale med dyrene, se hvilket køn barnet som er inde i moderens mave bliver og endda gå på vandet. Kort sagt, du vil blive en superhelt. Man mente at både kloge koner og selv kloge præster havde deres viden fra en såkaldt ”Ormesuppe”. Støder du på en ormesuppe, så sørg for at være den første, der spiser af den, for magien virker nemlig kun på den allerførste der smager.


Som sagt, hugorme er farlige men meget meget sjældne, skulle du alligevel støde på en, så husk den magiske remse: ”Hugorm, hugorm Vuse”, så vil den forsvinde uden at bide.
Der er masser af røverhistorier om hugorme, som den, at de alle sammen vågner den 1. marts og stikker deres hoveder op af jorden. Hugorme bliver skabt ud af menneskeligene i kister og derfor ses hugormene ofte på kirkegårdsmuren. Når en hugorm har fået unger, så sprækker den og dør med det samme. Tidligt om morgenen kan man høre hugormene synge. Deraf bandet Whitsnake?


Tips og tricks


Mangler du venner eller veninder, så skal du drysse et brændt og derefter pulveriseret hugormeskind ned i noget vand. Så skal du vaske dig med det i ansigt og hænder, nu vil alle være ven med dig og man kan få lige den kæreste man skulle ønske sig. Hvis man lægger en hugormetunge i munden og kysser den man er lun på, vil personen straks blive fyr og flamme og ellevild med en. Man kunne også lægge tungen ind i et æble, så skulle man selv tage den første bid og lade den man var forelsket i, tage den næste bid. Så vil den person straks blive forelsket i en.


Og til slut et lille eventyr. En brændehugger fandt engang en hugorm siddende fastklemt i et træ. Den bad ham om at hjælpe sig, men brændehuggeren var ikke helt på, han var sikker på at ormen ville bide ham. Nej, sagde ormen, det ville den bestemt ikke men lige så snart den var fri, huggede den ud efter manden. ”Du er et skarn, som lønner godt med ondt”. Ja, svarede slangen, - men sådan er det her i verden, alle gode gerninger lønnes ilde. Det benægtede manden, hugormen snoede sig rundt om ham, den havde endnu ikke bidt. Således begyndte de at gå igennem skoven. Ikke havde de gået længe før de mødte en gammel krikke. Manden spurgte hesten, hvad den syntes om hvordan gode gerninger belønnes. ”De bliver dårligt belønnet. Nu har jeg tjent min herre trofast i tyve år, båret ham på min ryg og meget andet. Nu er jeg gammel og svag men alligevel må jeg hver dag gå rundt og rundt og trække møllen, kun føden får jeg”. ”Der kan du bare høre” sagde hugormen ”og nu bider jeg dig”. Men samtidig kom Mikkel Ræv listende og så, at manden var i en slem knibe, Hugormen holder inde med biddet og spørger om, hvad Mikkel mener om at gode gerninger lønnes godt? ” - ”Sig at de lønnes godt, så får du to fede gæs”, hviskede manden til Mikkel uden at hugormen hørte det. Mikkel Ræv hopper straks på hugormen og knækker nakken på den i et bid. Inden den dør, hvisker den dog ”Gode gerninger lønnes ilde, jeg skånede mandens liv og får selv stjålet livet”. Manden lover nu at komme med gæssene til Mikkel, men derhjemme lægger hans kone to bidske hunde i sækken, hvor gæssene skulle have været. ”Tak”, sagde ræven da den modtog sækken, ”så er det dog ingen løgn, at gode geringer belønnes med godt”, men da Mikkel åbnede sækken for hundene ud og bed ham til døde. Øv, for en morale.

Kommentarer
* E-mailen offentliggøres ikke på webstedet.