Edderkopper, fakenews og folketro


15 Oct
15Oct

Peter og overtroen


De færreste kan lide ham, de fleste nærmest afskyr ham, og enkelte skræmmes fra vid og sans, og så er der lige alle haderne.


Edderkoppen.


Lad os starte med fætter Langben, du ved, de helt tynde, de kaldes normalt mejere.

I gamle dage blev de også kaldt høstkoner, Peder Langelår og friere, for kravler fætter Langben på en pige under høsten, vil hun snart få en frier.

Så nu følger der lige et råd til de læsere, som er singler:

Vil du vide, fra hvilken retning din kommende kæreste kommer, skal du tage en fætter Langben op i hånden og sige: ”Edderkop med de lange lår vis mig, hvor min kæreste går.” Nu skal man vente, for snart vil fætter Langben løfte et af sine ben og pege i retning af, hvor kæresten befinder sig. Hjælper det ikke, kan man ty til trusler og sige: ”Wolle, Wolle vædderlår, sig mig, hvor min kæreste bor, ellers skal du miste højre lår”. Det må virke ret idiotisk at true en edderkop, men hvem ved? Måske virker det?

Og ja, I know, dyrplageri, men ærligt talt, de fleste er parat til at gå lang for at få en kæreste, også i fordums dage.

Er du en ung pige uden en kæreste, så bliv superglad, hvis en hvilken som helst edderkop spinder sig ned foran dig, så får du nemlig snart en røvlækker fyr. Jo større den er, jo rigere er din kæreste, men også jo grimmere. Så er du til de toplækre fattigrøve, så håb på, at den er lille.


”Rigtige” edderkopper kalder børn endnu dagen i dag for Peter Edderkop, grundet sangen Lille Peter Edderkop, som er tudsegammel, og hvis oprindelse er ukendt.

Edderkopper, altså ikke dem i mejerfamilien, kaldte man i gamle dage for eddertudser, spindekoner og spindekællinger, og de ekstra tykke af slagsen for generaler.

Edderkoppespind kaldte man dengang for flyvende sommer, soltråde og sommervæv, og nu har du  lige læst nogle af de smukkeste beskrivelser af edderkoppespind, der nogensinde er skrevet.

Er du blandt de mange, som er bange for edderkopper, så læs endelig videre, for faktisk bringer de held, men... Hvis du elsker at dræbe edderkopper, så læs IKKE videre. Nu er du advaret. STOP!


Edderkopper er nemlig lykkedyr, og de må bestemt ikke dræbes. Nu ved du det og dræber du fra nu af en edderkop, så knuser du din lykke. Tuff luck, smock! Fra da af er du nemlig forbandet.


Næh, ser man en edderkop, skal man spytte i nærheden af den, så bringer det nemlig lykke, og daler den ned foran dig i sin fine tråd, bringer det ekstra lykke. Det stopper dog ikke der...

Nu skal du nemlig tage fat i tråden med en finger, vikle den tre gange rundt om (fingeren altså), uden at den brister, så har du nemlig spundet dig ind i ren happiness. Lykken er nu din!

Særligt de bittesmå edderkoppeunger, bringer held, hvis de kravler på ens tøj.

Kravler en sådan fyr på din lomme eller pung, modtager du meget snart penge.

Kravler en voksen edderkop på dit tøj, ja, så får du altså snart en shoppetur.


Får du spindelvæv i håret, skal du snart giftes. Finder du nyt edderkoppespind i dit vindue, er det tegn på, at du får nysgerrige gæster, og husk, kravler en edderkop ind over gulvet om morgenen, får du snart besøg af en falsk person.


En edderkop kan også fortælle, hvordan vejret skal blive.

Bare hør her: Spinder edderkoppen i regnvejr, betyder det, at der snart kommer solskin. Hvis din edderkop gemmer sig i det hul, den har spundet, og dens ben stikker ud af hullet, bliver det godt vejr, og jo længere ud, jo bedre vejr.

Hvis det blæser, og Peter alligevel hænger ude i sit spind, holder det snart op med at blæse. Ser du et spind blafre i luften, kommer der storm sydfra. Så bor du på landet, drop DMI.


Og nu til slut endnu et seriøst magisk trick:

Er man så heldig, at en edderkop spinder sig ned på ens hår, skal man tage tråden om fingeren og svinge den tre gange rundt om sig, mens man hvisker et hemmeligt ønske, så går det nemlig i opfyldelse.


Sidste tip: Hvis du vil vinde et væddemål, stil da den gamle gåde: Hvad er det for et dyr, der går både op og ned, men som ikke går på jorden, ej heller flyver i luften og heller ikke svømmer på vandet?

Svaret kender du.


Kommentarer
* E-mailen offentliggøres ikke på webstedet.