Den sovende, blinkende skønhed


28 Nov
28NovI Palermo findes et system af katakomber, hvor ottetusind mumier siden det 16. århundrede har hængt, ligget og stået til skue. Dette utrolige antal af afdøde, primært munke af Kappucinerordenen, har fundet hvile her, dels som følge af denne munkeordens særligt bogstavelige holdning til kødets opstandelse, og dels fordi det bare var hot at blive stedt til hvile sådan. At blive balsameret og stillet til skue i katakomberne var simpelthen et statussymbol.


Katakomberne er en stor turistattraktion. Nogen kalder det dødsporno, andre ser fascinationen af katakombernes tusinder af mumier forskellige afskygninger og tilstande en meditation over det forgængelige, en refleksion over Dødens utallige ansigter – ét stort memento mori.

Den perfekte balsamering


Men der er ét ansigt, som overgår enhver fascination: Rosalia Lombardo.

Rosalia var kun to år gammel, da hun døde af lungebetændelse i 1920. Hendes alt for tidlige død efterlod hendes far slagen til jorden af sorg, så han kontaktede den anerkendte taxidermist og balsamør Alfredo Salafia og bad ham at balsamere Rosalias lig. Han udførte en balsamering så excellent, så livagtig, at selv nu, hvor der er gået hundrede år, så ser det ud som om den lille pige blot tager en lur i sin glaskiste i katakomberne under Palermo. Derfor har hun naturligvis fået tilnavnet ”Den sovende skønhed.”


Hendes kinder er runde og bløde. På toppen af hovedet sidder en gul silkesløjfe. Hun hviler under et brunt, blødt tæppe. Hun er så køn og ser så livfuld ud, at mange har sværget at hun blot var en voksdukke skabt i Roalias billede. Men det ér hende. Det blev endeligt fastslået, da et forskerhold fik gelejdet et røntgenapparat ned gennem katakombernes gange, og med meget stærk røntgenstråling fik de penetreret blyforingen i kisten og ikke blot kunne fastslå, at det var Rosalia i kisten, men også at hendes indre organer var intakte.


I årtier troede man at Alfredo Salafia tog sin perfekte opskrift på balsamering med sig i graven. Siden har man dog fundet hans perfekte balsameringsformular – opskriften blev fundet i hans efterladte papirer i 2009 hos et familiemedlem.


I modsætning til f.eks. den gammelkendte opskrift på mumificering, hvor man fjerner de indre organer (som de gamle egyptere gjorde) injicerede Salafia gennem et lille hul i kroppen en unik blanding af formaling, zinksalte, alkohol, salicylsyre og glycerin. Denne blanding viste sig at være perfekt afbalanceret i kraft af sin evne til at descinficere og tørre, og samtidig holde huden og musklerne bløde og smidige.


Den sovende, blinkende skønhed


Rosalias perfekt bevarede legeme er kun én del af den tiltrækning, hun har på sit publikum. Hun synes også at blinke til det, og det er jo den oplagte anledning til at give hende en aura af det paranormale. Besøgende har taget sekvenser af billeder, hvor det vitterlig ser ud som om hendes øjne åbner og lukker sig


Ak, der er muligvis en helt naturlig forklaring på hendes blinken. Dario Piombino-Mascali, kuratoren i Kappucinerkatakomberne, mener at blinket i Rosalias øjne er forårsaget af en optisk illusion på grund af den måde lyset falder på, på forskelige tidspunker af dagen, og fordi hendes smukke blå øjne kun fra visse vinkler ser ud til at være helt lukkede.


Men skidt med den naturlige forklaring på Rosalias blik. Det sindbillede, det giver anledning til, er meget mere interessant: 


Fra det blide udtryk af søvn, til let åbne øjne med en dyster hemmelighedsfuldhed, ser hun ud som om hun har overvundet døden, og skælmsk kaster et blik på de, som endnu ikke har været der. Et smukt memento mori med lange øjenvipper.


Af: Louise Kristensen

Photo source: www.random-times.com

Kommentarer
* E-mailen offentliggøres ikke på webstedet.