Croatoan - mysteriet om den forsvundne koloni


13 Oct
13Oct

Har du set sæson sæson 9 af American Horror Story? Den hvor skuespillerinden, som spiller The Butcher i skikkelse af Kathy Bates går amok i en skuespillerpsykose, hvor hun ikke kan adskille sig selv fra sin rolle og smadrer alle dem, hun overhovedet kan slippe afsted med, med en slagterøkse.


Den fiktive film i serien, som får Thomasine White til at gå bananas i sæson 9, som bærer titlen Roanoke er skabt som en re-enacted amerikansk paranormal serie i stil med f.eks ”My Haunted House.” Den handler om en engelsk koloni på øen Roanoke ud for North Carolina, som bliver slagen af hungersnød, og i fraværet af lederen John White, som rejser tilbage til England for assistance, tilkæmper hans kone, Thomasine White,  sig magten, og de som ikke lyder hendes ord, bliver slagtet med hendes økse.


Filmen i serien er fyldt med vold, død og action. Men vidste du at den var baseret på en sand historie? Selvom virkelighedens Thomasine White næppe gik amok som Kathy Bathes ”Butcher”, så var der muligvis masser af død og vold alligevel. Og den sande historie lyder sådan her:


Kolonien blev også i virkelighedenramt af hungersnød og deraf følgende sygdom. Men før John White rejste tilbage til England, instruerede han indbyggerne til – hvis de skulle bliver overfaldet af øens indfødte, ”Indianerne” - så skulle de skære et kors i et træ, så White kunne få bekræftet, at det var således. 


Da White kom tilbage, var kolonien væk. Helt væk. Alle huse og beskyttende hegn var med stor omhu nedrevet og fjernet. Der var ikke et kors at se, skåret ind i noget træ. Men imidlertid var der skåret noget andet ind i en pæl. 


Det var ordet ”Croatoan.”


Croatoan, vidste White, var en nærliggende ø, og han formodede, at Roanokes indbyggere var flyttet dertil. Men på Croatoan var heller ingen koloni at se, og ikke en eneste ledetråd, som kunne fortælle White, hvor indbyggerne var blevet af.


Blev kolonien overfaldet og dræbt af krigere fra Powhatan-stammen, som boede på Croatoan? Blev de slagtet af tidligere kolonister, som også var vilde og gale af hungersnød? 


Ingen undersøgelser, som har fundet sted på øerne, har kunnet påvise hverken den ene aller anden massakre. Der er fortaget DNA-undersøgelser, som kunne lede på sporet af en integration mellem koloniens indbyggere og de omkringliggende stammer, men også disse undersøgelser har været en blind vej. 


Måske har AHS’s forfattere været ramt af inspireret klarsyn, da de skrev manuskriptet til sæson 9 og beskrev hændelsen præcis som den var: Fyldt med vold, død, en blodtørstig kvinde med en slagterøkse og en spøgelseshær bag sig.


Men virkeligheden er, som vi ved, som regel meget, meget mere spændende og mystisk end fiktionen. 


Hvis du, kære læser, blot har en flig af  clairvoyance, fascineres af historien om den forsvundne koloni, går i seng med ordet ”Croatoan” fæstnet til det underbevidstes yderkant, og drømmer den sande historie frem – så fortæl os det i kommentarsporet!


Af: Louise Kristensen


Photo credit: insideedition.com


Kommentarer
* E-mailen offentliggøres ikke på webstedet.