Ånden i glasset eller (h)ånden i kagedåsen


30 May
30May

Der er delte meninger om ånden i glasset. Nogle tror på, at man kommer i kontakt med en ånd eller et genfærd, andre, at det blot er en art selvforførelse eller massepsykose. Nogle kan ikke få det til at virke, mens andre bliver skræmte.

Uanset hvad, så er underholdningsværdien ganske stor.

Fakta er, at ”seancen” startede som en leg. Det var nemlig i ca. 1890, at det blev opfundet af  forretningsmanden og legetøjsdesigneren Eljiah Bond, som også tog patent på det. Navnet var Ouija. Ordets betydning er der flere meninger om. Nogle siger, at det er oldegyptisk og skal betyde held, andre, at det er sammensætningen af både det tyske og franske ord for Ja. Under alle omstændigheder blev det brugt som et familie- og underholdningsspil a la ludo og matador i de amerikanske hjem, og ikke en husmor løftede så meget som et øjenbryn.

Så sker der det, at under den første verdenskrig (1914 - 1918) udråber den amerikanske spiritist Pearl Curran det til at være et værktøj, hvormed man kan kontakte ånderne og spå om fremtiden.

Pearl Curran har sikkert tjent masser af penge på mødre, som var bekymrede for deres sønner ved fronten i Europa.

Straks tager den vestlige verden ideen til sig, og ”Ånden i glasset” bliver vidt udbredt over Europa.

Kristne bandlyser det, og videnskaben griner ad det. De fleste er af den mening, at det er den fælles underbevidsthed, der får glasset, eller ”planchetten”, til at flytte sig. Talrige kontrollerede videnskabelige forsøg har gang på gang ikke kunnet bevise, om glasset skulle være styret fra ”den anden side”.  Under alle omstændigheder er det nok et af de mest harmløse selskabsspil, der har spredt mest skræk og rædsel i den vestlige verdenshistorie.


Det er forholdsvis ganske let at lave ”Ånden i glasset”.


Man tager et stort stykke glat pap eller karton.

Skriver alfabetet samt talrækken inkl. 0 ned. Husk at der skal være et passende mellemrum mellem hvert bogstav eller tal.

I den ene side skriver man JA, og i den anden side NEJ.

Øverst skriver man GODDAG og nederst FARVEL. Kan man få plads til det skriver man i en lille cirkel omkring midten TAL HØJERE og i en anden lille cirkel, også omkring midten, MÅSKE.


Man kan både benytte sig af et glas eller af en planchette.


Planchetten er en aflang trekant, hvor man holder fingrene i den nederste brede ende. Nogle planchetter har et hul i midten, som så vil glide over det bogstav, tal eller andet svar, man får. Med andre planchetter er det spidsen og det, som den peger på, der gælder.


Glasset skal helst være et normalt vandglas uden riller rundt om. Nogle starter med at stille det i midten over et tændt fyrfadslys. Når lyset går ud, sætter samtlige personer rundt om bordet en finger på glasset (Mon ikke man brænder nallerne, og soden har nået at farve glasset sort?). Man behøver ikke at have et lys under det. Nogle er af den mening, at vælter glasset, slipper ånden ud.


En af personerne ved seancen er valgt på forhånd til at stille spørgsmålene. De fleste vil starte med at spørge, om der er en ånd tilstede, derefter hvad den hedder, hvor gammel den er, og hvor den kommer fra, hvornår den døde osv.

Kloge hoveder fraråder, at man spørger, hvornår man selv eller andre skal dø.

Måske kan det svare sig at blive styrket med et glas eller to inden?

R I G T I G  G O D  F O R N Ø J E L S E

Kommentarer
* E-mailen offentliggøres ikke på webstedet.