Bag din venstre skulder


Bag din venstre skulder

Historiernes historie

De første mennesker fortalte dem. Fra Grønlands isflager til Australiens ørkener er de gennem æoner blevet fortalt. Fortællere fremførte dem for konger og dronninger, koner, karle, svende og kællinger. Børn puttede sig tættere ind til deres forældre mens de spidsede ører for at høre mere, og det gør de endnu. For selvom ikke alle historierne er de samme, er de stadigvæk historier... og mange af dem uhyggelige.

Fra Gilgamesh til Plinus

Den ældst kendte nedskrevne beretning i verden er det Babyloniske helteepos om Gilgamesh. Gilgamesheposet er over 4500 år gammel. Det er en mytologisk actionhistorie og som nogle kalder den, den første science fiction der nogensinde er blevet skrevet.

Det første nedskrevne om historiefortælling blev allerede skriblet ned for over 4000 år siden af de ”gamle egyptere”. Her nævnes det at Faraos sønner fortæller historier til deres far. Den første nedskrevne "historiefortælling" er også fra Egypten og er ca. 3500 år gammel, det er fortællingen om prinsen og hans tre skæbner.

Romeren Plinius den Yngre er muligvis den første som som har nedskrevet en spøgelseshistorie; det var i år 62 og den handlede om et hjemsøgt hus. I nyere tid anses Mary Shellys Frankenstein for at være den første gyserhistorie, ikke alle er dog enige, da mange mener at det er science fiction.

Inden alt dette skriveri tog sin begyndelse har man helt sikkert, i alle kulturer og folkeslag, haft en ganske lang fortælletradition. Disse fortællinger er blevet spredt ud over hele verden, gennem hele verdens historie.

I tidlige tider uden vores moderne underholdning som film, tv, spil samt bøger og teater, var der virkelig brug for historiefortællere og deres fantastiske beretninger. 

I Norden

Herhjemme i Norden har vi en fortælletradition, som helleristningernes billeder viser os en del af, og springer vi frem til vore gæve og berygtede forfædre, nemlig vikingerne, så kommer man ikke udenom sagaerne og skjaldekunsten. Det var noget af det største at kunne evne den gudsbenådede gave, at fortælle en god historie på vers. Faktisk havde skjaldedigtningen sin egen gud, nemlig Odin der blandt andet også var skabergud. En skjald, altså en fortæller, der fremsiger beretningen i digteform, kunne blive yderst vel belønnet af den konge eller stormand han fremførte det for.

Bag Din Venstre Skulder

Historierne - og historien selv - er med til at holde folkeslag, nationer og familier sammen, de tjener nemlig til sammenhold indenfor alle menneskelige relationer.

Al teater, sang, film bøger m.m. kommer fra den samme forfader og formoder, nemlig historiefortællingen. Formålet med Bag Din Venstre Skulder er at være med til at genoplive den - omend blot for en aften. Et lejrbål ligesom det vore forfædre sad omkrting og hørte historier om sabelkatte, guder i skyerne, den fjollede nabostamme og for ej at glemme: Alt det der lurer bag din venstre skulder...